Un stil de viata sanatos impune o alimentatie echilibrata din care sa nu lipseasca cele trei mese principale ale zilei: mic dejun, pranz si cina. Fiind cea mai tarzie masa din zi, pentru cina trebuie alese ingrediente usor de digerat.
DINNER IDEAS
Nutritionistii sunt de parere ca servirea cinei trebuie facuta inainte de ora 19:00, motiv pentru care recomanda pentru masa de seara carne slaba si legume proaspete.
Cum ramai in forma maxima
Iti prezentam cateva retete care te vor ajuta sa ramai in forma maxima si sa continui ce ai inceput la micul dejun si la pranz si pe care ai putea sa le folosesti chiar daca te pregatesti pentru o cina speciala.
RETETE
- Avocado umplut cu creveti
- Frigarui de pui
- Carne de porc la gratar cu vinegreta de mustar granulat
- Ciocanele de pui glazurate si garnitura de legume
- Peste file cu lamaie
- Burritos de varza
1. Avocado umplut cu creveti
Ingrediente:
- 1 ceapa mica tocata marunt
- 1 sfert de cana de maioneza
- 3 linguri smantana
- 3 linguri suc de lamaie
- 2 linguri suc de portocale
- creveti gatiti si taiati bucatele
- rosii cherry
- 2 avocado coapte injumatatite
Intr-un castron amestecati ceapa taiata fin, maioneza, smantana, sucul de lamaie si portocala. Amestecati cu sare. In alt castron amestecati crevetii cu rosile si cu jumatate din cantitatea de dressing. Lasati amestecul sa se „odihneasca” 20 de minute. Dupa ce aveti totul pregatit, scobiti avocado-ul si umpleti-l cu acest amestec. Deasupra adaugati restul dressing-ului.
Pont: daca va place picant puteți adauga si fulgi de chili
2. Frigarui de pui
Ingrediente:
- 1 piept de pui dezosat
- taiat in bucati
- 3 linguri ulei de masline
- 1/2 lingurita coriandru
- 1/2 lingurita oregano uscat
- rosii cherry
- cuisoare
- usturoi
- 3 linguri suc proaspat de lamaie
- o capatana de salata
- ceapa verde taiata subtire
- marar verde tocat
- 4 lipii incalzite
Incingeti gratarul la foc mediu spre inalt, in timp ce carnea se unge cu o lingura de ulei si se asezoneaza cu mirodenii. Apoi, se taie bucațele.
Intr-o folie de aluminiu se aseaza rosiile si usturoiul asezonate cu sare, piper si o lingura de ulei. Folia se inchide, ca o punga in care sunt prinse rosile.
Pe gratar!
Frigaruile din piept de pui si „punga cu rosii” se aseaza pe gratarul incins. Frigaruile se rotesc pe toate partile, pana ce carnea este patrunsa, timp de aproximativ 8-10 minute. Putin inainte de a fi gata carnea, se stropeste cu o lingura de suc de lamaie.
Intre timp, intr-un alt castron, se amesteca salata, ceapa verde si mărarul cu restul de 2 linguri de suc de lamaie, 1 lingura de ulei, sare si piper. Preparatele se servesc cu lipii calde.
3. Carne de porc la gratar cu vinegreta de mustar granulat
Ingrediente:
- 400 gr fasole verde
- ulei de masline
- muschi de porc
- 3 linguri mustar granulat
- 2 linguri otet din vin
- 1 ceapa mica tocata marunt
- 1 lingurita maioneza
- rosii cherry
Fasolea verde se asează pe o folie de aluminiu. Se condimenteaza cu sare si se stropeste cu o lingura de ulei de masline. Folia se impatureste strans si „punga cu fasole” se aseaza pe gratar timp de 20 de minute.
Cum faci carnea
Muschiul de porc se sareaza, pipereaza si se unge cu o lingura de ulei de masline. Apoi, se aseaza pe gratarul incins pana la aproximativ 60°C, pentru 20 de minute. Dupa ce luati carnea de pe gratar o lasati sa se odihneasca pentru 5 minute si apoi o feliati.
Cum faci vinegreta
Amestecati intr-un bol mustarul granulat, otetul din vin, o lingura de ulei de masline, maioneza, sare si rosii cherry taiate in jumatate, iar sosul rezultat se aseaza la rece.
Serviti muschiul de porc cu fasolea verde peste care stropiti din belsug vinegreta.
4. Ciocanele de pui glazurate si garnitura de legume
Ingrediente:
- 2 lingurite paprika afumata
- 2 lingurite chimen macinat
- 1/2 lingurita piper
- ulei de masline extra virgin
- sare
- 1/2 kg cartofi
- 2 morcovi
- ceapa
- 1/2 kg ciuperci injumatatite
- 1/2 kg fasole verde
- 1kg ciocanele de pui
- patrunjel tocat si coaja de lamaie pentru servire
Preincalziti cuptorul la ~ 60°C si presarati peste legume si carne un amestec de mirodenii, cum ar fi: paprika afumata, chimen si piper.
Intr-o tava mare asezati pe o coala de copt legumele condimentate si unse cu ulei de masline. In aceeasi tava, asezați ciocanelele de pui condimentate. Pentru a servi, garnisiti cu patrunjel si coaja de lamaie.
5. Peste file cu lamaie
Ingrediente:
- File de peste,
- 1 lamaie medie
- 3 linguri unt topit
- crutoane condimentate
- patrunjel tocat
Intr-un vas de coacere de 3 litri. Aranjati fileurile intr-un singur strat si asezonati cu sare si piper. Deasupra stoarceti sucul de lamaie. Adaugati 3 linguri de unt topit. Coaceti la temperature de ~ 60°C, timp de 12-15 minute, pana cand pestele devine opac in centru.
Decorati farfuria cu patrunjel si serviti cu crotoane condimentate.
6. Burritos de varza
Ingrediente:
- foi mari de varza verde
- ulei de masline extra virgin
- 1/2 ceapa tocata
- carne de vita tocata
- cuisoare si usturoi
- 1 lingura taco mix de condimente
- sare
- piper negru proaspat macinat
- rosii cherry taiate marunt
- fasole neagra la conserva
- 1 cana porumb din conserva
- 1/2 cana de branza cheddar
Intr-o oala mare de apa clocotita, inmuiati foile de varza timp de 30 de secunde si mai apoi asezati-le la scurs, pe un prosop de hartie.
Intr-o tigaie mare la foc mediu, incalziti uleiul de masline. Adaugați ceapa si gatiti pana se inmoaie.
Apoi, amestecati carnea de vita tocata si usturoiul. Gatiti, amestecand adesea, pana ce carnea de vita nu mai este roz (aproximativ 5 minute). Se scurge excesul de grasime. Apoi se condimenteaza cu amestec de condimente taco, sare si piper.
De asemenea, intr-un alt bol se amesteca rosii cherry, porumb si dupa preferinte o conserva de fasole neagra.
Cum se impatureste burritoul
Mai apoi, se asează 2 frunze de varza una langa alta, astfel incat sa se suprapuna putin. Peste ele si peste carne se aseaza o lingurita din amestecul de mai sus.
Apoi, se presara branza.
Se indoaie laturile scurte ale frunzelor de varza si se rostogolesc intr-un cilindru – ca un burrito!
Repetati procedura pentru a folosi toata umplutura.
Asadar, asezati burrito-ul intr-o tava pe care ati asezat hartie de copt si puneti in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 10 minute. Asteptati pana la topirea branzei.
Pofta buna dear Spicers!
Totusi, nu uitati ca este nevoie si de miscare pe langa aceste delicioase retete, pentru a va mentine un stil de viata sanatos.
Ne vedem la sala! Sa ne trageti de manuta sa ne spuneti cum au fost retele! Yumm! 🙂